Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Keňa - nejvyspělejší země rovníkové Afriky

Keňa je jednou z nejvyspělejších zemí rovníkové Afriky s překvapivě kvalitní infrastrukturou hotelových, přepravních a dalších služeb určených pro zahraniční turisty. V porovnání s jinými exotickými cíli má pobyt v Keni dvě velké výhody.

Jednak je to kratší letová vzdálenost z Evropy bez nutnosti adaptace na jiné časové pásmo, protože časový posun nepřesahuje dvě hodiny. Poloha země jen několik stupňů pod rovníkem je navíc zárukou slunce i příjemně vyhřátého moře po celý rok.

Druhou výhodou je možnost jedinečné kombinace pobytu na plážích a koupání v moři s dobrodružným safari, během něhož můžete z bezprostřední blízkosti pozorovat stáda zeber, slonů, žiraf a buvolů, po lovu odpočívající leopardy a lvy či švitoření pestrobarevných ptáků. Keňa je oblíbená turistická země pod rovníkem. Od pouští na severu po nekonečnou savanu na jihu, od bílých pláží Indického oceánu po vysoké hory leží jedna z nejpopulárnějších zemí Afriky. Keňa není tedy jen koupání a lenošení, ale i aktivní dovolená spojená s oblíbeným safari v některém z národních parků.

Keňa je pro běžného Evropana nepředstavitelnou směsicí chutí, barev, dojmů a vůní. Skutečný rovníkový ráj leží na pobřeží východní Afriky omývaném Indickým oceánem. Nekonečné savany plné exotické zvěře a sněhem pokryté Kilimandžáro, bílé písčité pláže a tyrkysové moře, kouzelná tropická vegetace a neopakovatelné krajinné obrazy dojemné krásy – to jsou jen některé atributy dovolené v této tropické zemi.

Pobřeží Keni je lemováno vodami Indického oceánu s nabídkou oceánského typu koupání. Život na plážích určuje rytmus přílivu a odlivu, který denně nabízí neopakovatelné přírodní divadlo. Každých šest hodin při odlivu moře ustoupí ke korálovému útesu, jenž lemuje celé pobřeží. Začátek odlivu je příležitostí ke koupání v klidné ustupující vodě se slabým příbojem, vrcholící odliv pak láká k expedici až ke korálovému útesu s možností poznat bohatý podmořský život. Se začínajícím přílivem moře ožívá. Na své si přijdou milovníci surfingu, živého příboje a koupání v mořských vlnách.

Při pobřeží najdete letoviska, ve vnitrozemí hlavní město Nairobi. Severní pobřeží má civilizovanější charakter, navazuje bezprostředně na severní předměstí města Mombasy, s nímž je spojeno mostem přes mořskou úžinu. Tvoří jej pásmo na sebe navazujících přímořských pláží Nyali, Bamburi, Shanzu a Kikambala Beach, které jsou lemovány jednotlivými hotelovými resorty. Výhodou pobytu v této oblasti je blízkost Mombasy, a tím i snadná přístupnost večerní a noční zábavy i nákupních příležitostí.

Jižní pobřeží začíná asi 20 km jižně od Mombasy, s níž je spojeno přímořským trajektem a táhne se na jih až skoro k hranicím s Tanzanií. Jeho nejkrásnější součástí je pláž Diani Beach, která je považována za jednu z nejkrásnějších pláží v zemi. Prostředí v této části pobřeží je přírodnější, exotičtější a divočejší než na severu. Pobyty v této oblasti lze doporučit zejména klientům, kteří preferují klidnou relaxaci u bazénu a na pláži v soběstačném hotelovém areálu, který nabízí veškeré potřebné turistické služby.

Můžete zde strávit odpočinkovou dovolenou s koupáním v teplém oceánu, kde díky korálovému útesu, který se táhne podél celého pobřeží Keni, lze při šnorchlování obdivovat krásy podmořského života. Také potápěči si přijdou na své, mohou zde spatřit i ohrožené obrovské planktonové žraloky. Sportovní nadšenci zde mají možnost výstupu na druhou nejvyšší horu Afriky – Mount Kenya, jejíž špička je celoročně pokryta sněhem.

Až budete nakupovat suvenýry, myslete na to, že dovoz i vývoz předmětů, vyrobených z divoké zvěře, je trestný. Týká se to kůží, mořských lastur, sloní srsti apod. Pokud máte doma bižuterii se slonovinou – nechejte ji doma. V žádném případě nic takového nekupujte – vyvarujete se zbytečným problémům s nerudnými celníky. V Keni není těžké se dostat k drogám a buďte připraveni, že vám je zaručeně někdo nabídne. Rozhodně odmítejte – užívání drog je trestné! Podobně reagujte na návrhy prostitutek, byť by byly sebelákavější. Je třeba si uvědomit, že třetina obyvatel Keni je HIV pozitivní.
Keňské speciality

Pokrmy domorodců se většinou skládají z kukuřičné kaše ugali a čehokoli, co je zrovna k mání a maso to bývá velmi málo. Keňané si pochutnávají na kukuřici, fazolích a zeleninových omáčkách. Masožravci ocení „nyama chomu“, což je opečené hovězí nebo skopové maso. Pokud si objednáte „kuku chomu“, půjde určitě o pečené kuře. Chcete-li ochutnat něco exotického, pak si dejte nekvašenou chlebovou placku chapati, rozmačkané banány „matoke“ nebo právě kaši „ugali“. Nejen vegetariány by mohlo zajímat kikuyjské jídlo „irio“. Jde o směs rozmačkané zeleniny, brambor, fazolí a kukuřice. Keňa má i své pivo. Říká se mu „pombe“ a kvasí se z prosa, banánů, cukru a bylinek. Podobně je to s vínem, které se vyrábí z levnějších papájí. Určitě zde však seženete i kvalitní alkohol.

Tip na výlet
Mombasa je druhé největší město v Keni, které leží jen 400 km jižně od rovníku. Přímořská metropole leží podobně jako Benátky na ostrově uprostřed mořské laguny. Má bohatou historii, která se datuje hluboko do středověku. Zakotvil zde i slavný mořeplavec Vasco de Gama při své objevné cestě kolem Afriky a položil základ ke koloniálnímu panství Portugalců, jehož němým svědkem je dodnes mohutná pevnost. Ve městě i na přilehlém pobřeží se mísí původní africké obyvatelstvo s přistěhovalci z Arábie, Indie i Evropy. Dnes město láká svými svéráznými tržišti, labyrintem křivolakých uliček, nebo přístavem s nezaměnitelným koloritem.

Národní parky
Massai Mara je nejznámější a nejnavštěvovanější národní park Keni, který byl vyhlášen za chráněnou oblast v roce 1977. Toto krásné území vždy patřilo Masajům, a tak je samozřejmé, že dostali zvláštní povolení pobývat tu nadále. Masajové jsou jedním z přírodních kmenů, se kterými je možné se v Keni potkat. Žijí tradičním způsobem života takřka na úrovni doby kamenné, na turisty jsou však zvyklí a naučili se jejich prostředků využívat.

NP Nairobi – snadno dostupný z hlavního města

NP Tsavo – největší, snadno dostupný z Mombasy

NP Amboseli – poskytuje úžasné výhledy na Kilimandžáro

Okolí jezera Turkana – je snáze dostupné, stojí však za pozornost – zachovalá krajina a přírodní národy.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 157 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko